ZÓ MAAK JE GEBRUIK VAN DYNAMISCHE ENERGIETARIEVEN

Energie heeft geen vaststaand tarief en dat is het afgelopen jaar voor de meeste mensen, maar ook voor bedrijven, pijnlijk duidelijk geworden. Het vaste tarief gaf zekerheid, ook al betaalde je maandelijks een behoorlijk bedrag. Maar met de variabele energietarieven is dat vaak nog veel meer geworden. Dat geeft onzekerheid én een hoog maandbedrag.

Terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is.

EEN STUKJE UITLEG OVER DE ENERGIEMARKT
Jouw energieleverancier koopt zijn energie in op de European Power Exchange (EPEX). Dit is een digitale beurs waar aanbieders en afnemers van energie elkaar treffen en zaken kunnen doen. De prijs voor energie fluctueert en kan op de EPEX zelfs ieder uur anders zijn. Dit komt voort uit de marktwerking en het principe van vraag en aanbod. Is het aanbod groot? Dan kost een kilowattuur minder dan wanneer stroom schaarser is.

Ook als eindverbruiker van energie kun je gebruik maken van deze wetenschap. Eigenlijk komt het hierop neer: wanneer je stroom gebruikt op momenten dat het aanbod groot is, betaal je minder.

ENERGIE INKOPEN OP HET MOMENT DAT HET GOEDKOOP IS
Een simpel voorbeeld: aan het eind van de werkdag komen je mensen in de buitendienst terug van hun werk op locatie. Alle bedrijfsauto’s worden aan de laadpaal gelegd en de accu’s vullen zich voor de volgende werkdag. Op dat tijdstip zijn er natuurlijk tig andere bedrijven die hetzelfde doen. Dat brengt qua energiekosten een piektarief met zich mee.

Zorg je ervoor dat je auto’s wel aan de laadpaal staan, maar dat deze pas gaat laden als het tarief omlaag duikelt, dan bespaar je enorm op je kosten. De auto’s worden dan wellicht pas na middernacht opgeladen, maar staan de volgende morgen evengoed weer met een volle accu klaar.

GOEDKOPE ENERGIE OPSLAAN VOOR LATER
Nu je weet hoe de energiemarkt werkt, kun je nog een stap verder gaan: stroom inkopen op het moment dat het bijna niets kost en dit opslaan om het pas te gebruiken wanneer je dat nodig hebt.

Zet je vloerverwarming overdag (ook als je niet thuis bent!) gewoon tegen een goedkoop tarief aan. Het beton houdt de warmte heel lang vast, waardoor je het ’s avonds zonder bij te stoken toch comfortabel warm hebt.

Of leg een buffer van duurzaam verwarmd water aan in een speciale waterzak in de kruipruimte. Opgewarmd tijdens de voordelige uren, om te gebruiken tijdens de dure uren!

OMMNIA SYSTEMS BEWAAKT JOUW ENERGIEPRIJZEN
Als je zelf de energiemarkt constant moet monitoren om te beslissen wanneer de auto’s aan de lader moeten, heb je daar een complete dagtaak aan. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn en bovendien heb je wel meer aan je hoofd. Ommnia Systems heeft daarom een Energie Management System (EMS) ontwikkeld. Deze maakt contact met de EPEX, combineert die gegevens met de weersverwachting en andere relevante factoren en zorgt ervoor dat er precies genoeg energie op het goedkoopste moment wordt afgenomen. Een slim systeem dat we ook bij jou kunnen installeren.

Wil je meer weten over duurzaam ondernemen met Ommnia Systems? En erachter komen hoeveel je op jaarbasis kunt besparen op energiekosten? Stuur ons dan een berichtje. We helpen je graag. Neem contact op.

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.