UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

AANLEIDING:
In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven. De volgende vragen worden in dit deel 1 van 3 toegelicht.
■ Hoe moet je peakshaving inrichten voor uw bedrijf?
■ Hoe maak ik mijn bedrijfsgebouwen SMART?

BEPERKTE AANSLUITING
Het uitbreiden van de productieafdeling met nieuwe machines kan een uitdaging vormen als het gaat om elektriciteitsbeperkingen. Of je wilt weten hoeveel zonnepanelen je kunt plaatsen zonder afgetopt te worden i.v.m. je beperkte elektra aansluiting. Gelukkig kan peakshaving hier een grote rol spelen. Maar wat is peakshaving precies? Peakshaving is kort gezegd het aftoppen van de pieken in je stroomverbruik. Het zorgt er letterlijk voor dat de piek wordt verkleind. Door de vraag te spreiden kun je efficiënter omgaan met elektriciteit en blijf je binnen de grenzen van de elektriciteitsaansluiting of kun je je vastrecht verlagen.

Om peakshaving effectief toe te passen, is het essentieel om inzicht te hebben in de energiestromen binnen je bedrijf. Door een grondige analyse uit te voeren, kunnen we energie-efficiëntiemaatregelen treffen die het totale energieverbruik verminderen en de piekvraag verminderen. Dit kan onder meer het plannen van energieverbruik tijdens daluren inhouden, het gebruik van energieopslag in combinatie met duurzame opwekking, of het verschuiven van energie-intensieve processen naar andere tijdstippen.

Peakshaving biedt voordelen voor zowel energieverbruikers als nutsbedrijven, omdat het de druk verlicht op het overbelaste energienetwerk. Bij Ommnia Systems begrijpen we het belang van peakshaving en daarom bieden we onze energiemanager aan. Onze energiemanager helpt bij het bekijken van lastverschuiving en het plannen van energieverbruik om piekbelasting te verminderen, waardoor jouw bedrijf efficiënter en duurzamer kan opereren. Met de Ommnia Energiemanager ben je klaar voor de toekomst van energiebeheer.

MIJN BEDRIJFSGEBOUW SMART MAKEN
Veel bedrijven zijn bezig met de energietransitie. Daarbij rijst de vraag hoe pakken wij dit aan en welke stappen kunnen wij zetten. Enkele stappen die je kunt zetten zijn om je bedrijfspanden SMART te maken zijn:

  1.  Slimme thermostaten en HVAC-systemen: Installeer slimme thermostaten en HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) die kunnen worden geprogrammeerd en op afstand kunnen worden bediend. Dit helpt bij het optimaliseren van het energieverbruik door de temperatuur af te stemmen op de bezettingsgraad en de buitentemperatuur.
  2. Energiebeheersystemen: Implementeer een geavanceerd energiebeheersysteem dat realtime inzicht biedt in het energieverbruik van verschillende systemen in het gebouw. Hiermee kun je trends analyseren, inefficiënties identificeren en proactief optimalisatiemaatregelen nemen.
  3. Slimme meters: Installeer slimme energiemeters om gedetailleerd inzicht te krijgen in het energieverbruik van specifieke apparaten en systemen in het gebouw. Dit helpt bij het identificeren van potentiële besparingsmogelijkheden en het monitoren van de effectiviteit van energiebesparende maatregelen.
  4. Gebouwautomatiseringssystemen: Implementeer een geïntegreerd gebouwautomatiseringssysteem dat verschillende systemen en apparaten in het gebouw met elkaar verbindt. Dit stelt je in staat om alle aspecten van het gebouw, zoals verlichting, HVAC, beveiliging en toegangscontrole, centraal te beheren en te automatiseren.
  5. Slimme sensoren: Gebruik slimme sensoren voor het monitoren van luchtkwaliteit, temperatuur, vochtigheid en andere omgevingsparameters. Hiermee kun je de algehele gezondheid en comfort van de werkomgeving verbeteren en tegelijkertijd energie besparen door systemen alleen te activeren wanneer dat nodig is.
  6. Data-analyse en optimalisatie: Maak gebruik van geavanceerde data-analysetools om patronen en trends in het energieverbruik te identificeren. Op basis hiervan kun je optimalisatiestrategieën ontwikkelen en implementeren om het energieverbruik verder te verminderen en operationele efficiëntie te verbeteren.
    Door deze stappen te volgen en slimme technologieën te integreren, kun je je bedrijfsgebouwen transformeren tot slimme en energie-efficiënte faciliteiten die niet alleen kosten besparen, maar ook een comfortabele en productieve werkomgeving bieden voor je medewerkers.

UW VOORDELEN
Een energiemanager biedt bedrijven vele voordelen in de energietransitie. Het optimaliseert energiegebruik, voorspelt verbruikspatronen en voorkomt elektriciteitsoverschrijdingen. Daarnaast maximaliseert hij duurzame energieopwekking en helpt het netcongestie te vermijden. Dit resulteert in lagere kosten, behoud van pandwaarde en naleving van certificeringsnormen zoals BREEAM.

Voor meer informatie over de Ommnia Energie Manager, maak hier een afspraak met een van onze experts.

#peakshaving #zonnestroom #EnergieEfficiëntie #EPEX #Energiebesparing #smartgrid #EnergyManagement #Duurzaamheid

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.

NIS2 KOMT ERAAN. OMMNIA SYSTEMS HELPT.

We maken ons op voor NIS2. Eind 2024 wordt nieuwe Europese wetgeving verwacht voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Deze wetgeving, bekend als de NIS2-richtlijn, is bedoeld om de cyberbeveiliging binnen de EU te versterken.