WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

ENERGIEBEHEER IN GEBOUWEN: ANTWOORDEN OP VEELGESTELDE VRAGEN

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

1. Wat is de Energy Performance of Buildings Directive (EPBD III)?
De EPBD III is een Europese richtlijn die voorschrijft dat de energieprestatie van technische bouwsystemen wordt gecontroleerd en gedocumenteerd wanneer deze nieuw worden geïnstalleerd, vervangen of verbeterd. Vanaf 2026 verplicht deze richtlijn utiliteitsgebouwen met verwarmingssystemen of airco’s met een vermogen van meer dan 290 kW om een Gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) te hebben. Een GACS moet in staat zijn om:

  • Het energieverbruik permanent te controleren, bij te houden, te analyseren en bij te sturen.
  • De energie-efficiëntie van het gebouw te toetsen en rendementsverliezen van technische bouwsystemen op te sporen.
  • Te communiceren met verbonden technische bouwsystemen en andere apparaten, en interoperabel te zijn met systemen van verschillende fabrikanten.

2. Waarom is een Gebouwautomatiserings- en controlesysteem (GACS) belangrijk?
Een GACS helpt bij het significant reduceren van energieverbruik door efficiënter beheer van verwarmings-, ventilatie- en airconditioningsystemen (HVAC). Dit systeem is essentieel voor gebouwen met hoge energiebehoeften, zoals middelgrote kantoren en scholen, om te voldoen aan de EPBD III vereisten. Een dergelijk GACS dient dan te voldoen aan klasse B volgens NEN-EN-15232.

3. Wat houdt de verplichting van een Energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) in?
Vanaf 1 januari 2024 moeten gebouwen met een energieverbruik van minstens 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar een EBS hebben. Een EBS verzamelt data, zet deze om in grafieken, analyseert de gegevens en helpt bij het handmatig aanpassen van instellingen in het gebouwbeheersysteem. Dit systeem biedt inzicht in het totale energieverbruik en helpt bij het identificeren van besparingsmogelijkheden.
De plicht houdt ook in dat je jaarlijks een rapportage maakt over het functioneren van de klimmaatinstallatie.

4. Wat is een Energiemanagementsysteem (EMS) en wanneer wordt het verplicht?
Vanaf 1 januari 2026 moeten gebouwen met een energieverbruik van meer dan 100.000 kWh elektriciteit of 50.000 m³ aardgas per jaar een EMS gebruiken. Een EMS automatiseert het energiebeheer door instellingen in het gebouwbeheersysteem aan te passen op basis van geanalyseerde data. Dit systeem kan verder worden verrijkt met externe data, zoals weersvoorspellingen en bezettingsverwachtingen, en helpt bij het optimaliseren van het binnenklimaat en energiegebruik.

5. Wat zijn de voordelen van een EMS ten opzichte van een EBS?
Terwijl een EBS voornamelijk handmatige aanpassingen vereist na analyse van data, voert een EMS deze aanpassingen automatisch uit. Dit verhoogt de efficiëntie, vermindert fouten en kan leiden tot een energiereductie van 10-15%. Bovendien kunnen EMS-systemen verdere optimalisaties doorvoeren door gebruik te maken van externe gegevensbronnen.

6. Wat zijn de uitdagingen voor gebouwbeheerders bij het implementeren van EMS?
Gebouwbeheerders geven aan dat ze behoefte hebben aan een uniforme omgeving voor het analyseren en sturen van meerdere gebouwen. Huidige oplossingen van meetbedrijven bieden vaak niet de volledige functionaliteit die nodig is, zoals benchmarking en integratie met binnenklimaatgegevens. Bovendien kunnen handmatige processen foutgevoelig en tijdrovend zijn. Daarom is er een groeiende vraag naar merk-onafhankelijke EMS-oplossingen die werken met verschillende regelinstallaties en die het beheer en optimalisatie van energieverbruik vereenvoudigen.

DE OPLOSSING: ENERGIE MANAGER VAN OMMNIA SYSTEMS 
Ommnia Systems biedt een geavanceerd AI-gestuurd platform dat energiestromen binnen gebouwen en productieprocessen volledig in kaart brengt, monitort en aanstuurt. Door gebruik te maken van voorspellende modules die rekening houden met historische data, weersvoorspellingen en dynamische energieprijzen, kan het platform aanzienlijke energiebesparingen realiseren en het gebruikscomfort verhogen.

Wat wij bieden voor GACS
Voor GACS (Gebouw Automatisering en Controle Systeem) biedt Ommnia Systems uitgebreide monitoring en sturing van zowel de energiestromen van installaties als het totale gebouw. Het platform brengt niet alleen energiestromen, maar ook de CO2-uitstoot nauwkeurig in kaart. Dankzij de integratie met GBS (Gebouw Beheer Systemen) en de directe aansturing van installaties fungeert Ommnia Systems als een volledig Energie Management Systeem (EMS).

VOORDELEN VAN DE ENERGIEMANAGER VAN OMMNIA SYSTEMS: 

  • Energiebesparing: Door geavanceerde monitoring en voorspellende analyses wordt energieverbruik geoptimaliseerd, wat leidt tot aanzienlijke besparingen.
  • Verhoging van comfort: Dynamische aanpassing van energiestromen zorgt voor een consistent en comfortabel binnenklimaat.
  • All-in-one oplossing: Ommnia Systems biedt een geïntegreerde oplossing die merkonafhankelijk is, waardoor het compatibel is met diverse systemen en installaties.
  • Regelgeving en duurzaamheid: Investeren in moderne automatiserings- en energiemanagementsystemen helpt organisaties niet alleen te voldoen aan de huidige regelgeving, maar draagt ook bij aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Ommnia Systems’ Energie Manager is een toekomstgerichte oplossing die energiebesparing en comfort combineert met duurzaamheid en regelgeving, waardoor het een waardevolle investering is voor elk gebouwbeheer- of productieproces.
🌿💡

#energiebeheer #EPBDIII #OmmniaSystems #GACS #EMS

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.