DE CO2-METER OP SCHOOL: METEN ALLEEN IS NIET GENOEG

WAT IS HET GEVAAR VAN CO₂?
CO₂ -of koolstofdioxide- is op zich niet gevaarlijk. Het is niet brandbaar en niet toxisch. Toch is een teveel aan CO₂ in een ruimte wel een grote boosdoener: het verdringt de zuurstof uit de lucht, waardoor wij er minder van op kunnen nemen. Dat leidt tot ongezonde en gevaarlijke situaties.

HOEVEEL CO₂ MAG ER IN DE LUCHT ZITTEN?
In schone lucht zit 400 ppm CO₂. De aanwezigheid van koolstofdioxide om ons heen is dus heel normaal. Maar wanneer dit de kritische grens van 1000 ppm overschrijdt, wordt het gevaarlijk.

Eerst ontstaan er klachten als hoofdpijn en duizeligheid. Ook concentratieverlies is een bekende klacht. Bij blootstelling aan een zeer hoge concentratie CO₂ kun je er zelfs aan overlijden, voordat je doorhebt wat er aan de hand is.

DE OPLOSSING: EEN CO₂ METER IN IEDER LOKAAL
Ja en nee. Natuurlijk is het een goed idee om te meten hoe hoog het CO₂-gehalte in een ruimte is. Maar het doet niets meer dan dat. Op het moment dat het schermpje rood kleurt, ben je eigenlijk al te laat met ingrijpen. Bovendien geeft het je geen informatie over de oorzaak van de hoge concentratie CO₂.

OMMNIA SYSTEMS ZOEKT NAAR DE OORZAAK
De software van Ommnia combineert gegevens uit de slimme meter en vertaalt deze naar een overzichtelijk dashboard op een online platform. Hierdoor weet je niet alleen precies hoe hoog het CO₂-gehalte op dat moment is, maar je kunt ook zien of er piekmomenten op een dag zijn.

Zo werd het voor een kinderdagverblijf duidelijk dat er rond het tijdstip van halen en brengen steeds een te hoog gehalte werd gemeten. Een direct gevolg van te veel mensen tegelijkertijd in een kleine ruimte. De oplossing was snel gevonden: de overdracht van de kinderen wordt voortaan op de gang gedaan.

VENTILEREN, VENTILEREN, VERTILEREN
We hebben, zeker sinds de komst van corona, geleerd dat we meer moeten ventileren. Schone lucht is belangrijk. Maar met de komst van de energiecrisis kijken we daar ook weer met andere ogen naar. De hele dag alle ramen open kan natuurlijk best als het lekker weer is. Maar zodra het te heet of te koud wordt, is dat eigenlijk geen optie meer. Dan gaat het ten koste van ons comfort én de energierekening.

Een automatisch ventilatiesysteem kan dan uitkomst bieden. Via het platform van Ommnia Systems kun je ervoor zorgen dat dit zo optimaal mogelijk ingesteld wordt. Ook kun je zien of zich een storing voordoet die je anders niet op zou merken. En je krijgt een signaaltje als de filters vervangen moeten worden. Dat is vaker dan die ene keer per jaar dat de onderhoudsmonteur dat voor je doet.

WERK JIJ OP EEN SCHOOL MET EEN GEZONDE, SCHONE LUCHT?
Vanaf juli 2023 is een C0₂-meter in ieder schoollokaal verplicht. Wil je behalve meten ook kunnen monitoren en bijsturen? Pak het dan meteen goed aan en kies voor een compleet systeem met het platform van Ommnia.

Veel instellingen gingen je al voor. Zoals de locaties van Human Kind bijvoorbeeld.

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.