SLIM OMGAAN MET SCHAARSE STROOM

Wist je dat er verschillende internationale marktplaatsen zijn waar energie wordt verhandeld? Hier koopt jouw energieleverancier zijn stroom in. Iedere dag, iedere week, iedere maand en ieder jaar kan er een andere prijs gelden. Dit is afhankelijk van de beschikbaarheid van de energie. De zon en de wind staan niet ‘aan’, zoals een ouderwetse kolencentrale. Nieuwe, schone energie is niet stabiel beschikbaar en met dat gegeven moeten we leren omgaan. 

DE EUROPESE ENERGIEMARKT UITGELEGD
De EPEX (European Power Exchange) is de marktplaats waar onze stroom wordt ingekocht. Hier geldt zelfs ieder uur een ander tarief. In sommige uren is een kilowattuur dus veel duurder dan in andere uren. Maar het kan ook voorkomen dat energie op een bepaald tijdstip heel goedkoop of gratis is. Zelfs negatieve stroomprijzen komen voor: je krijgt dan geld toe als je stroom verbruikt. Hier kun je handig en slim gebruik van maken. 

EEN AUTOMATISCHE ENERGIEMANAGER: INZICHT EN SLIM VERBRUIK
Veel bedrijfspanden en andere grote gebouwen maken al gebruik van een gebouwbeheersysteem (GBS). Die houdt de prestaties van alle elektronische installaties in het gebouw bij. Zo vallen bijvoorbeeld lekken, storingen en piekverbruik op, waar dan wat aan gedaan kan worden. 

Een GBS is vaak het elektronische hart van een pand. Maar wanneer er steeds meer gebouw gebonden installaties op aangesloten worden, ontbreekt uiteindelijk toch het inzicht. Sturen op energieverbruik wordt meer een experiment dan een doelgerichte actie. 

Ommnia Systems introduceerde daarom het Energie Management System (EMS). Dit is niet alleen een dashboard met inzicht op de afzonderlijke prestaties van elektronische installaties. Het grote voordeel van een EMS is dat het de installatiedelen ook apart kan sturen. Een GBS heeft hier over het algemeen niet voldoende capaciteit voor. 

HOE WERKT EEN ENERGIE MANAGMENT SYSTEEM?
Om zo efficiënt mogelijk gebruik te kunnen maken van ons stroomnet, zul je net zo flexibel moeten zijn als de energieprijzen van tegenwoordig. Is het aanbod groot, dan neem je energie af, want de prijs is dan lager. En op het moment dat stroom schaars is, zorg je ervoor dat je zelf een voorraadje achter de hand hebt. Denk hierbij aan laadpalen of een warmtepomp. 

Ommnia werkt samen met betrouwbare leveranciers, waardoor we voorspellend kunnen sturen op allerlei voorwaarden die invloed hebben op de energieprijzen. Ons Energie Management System kan voorspellen hoeveel zonne-energie er op een bepaald moment opgewekt kan worden, maar weet ook hoeveel energie de locatie (laadpalen en warmtepompen) die dag nodig heeft. Data uit het verleden, de actuele en voorspelde weersomstandigheden én de situatie op de energiebeurs worden allemaal meegenomen in de berekeningen om tot dit resultaat te komen: toekomstbestendige oplossingen die zich kunnen aanpassen aan elk energiescenario. 

BEN JIJ KLAAR VOOR DE TOEKOMST?
De energiemarkt is onzeker, maar je kunt wel grip krijgen op je verbruik. Met een EMS bespaar je niet alleen op de energiekosten, maar heb je ook een duurzame oplossing in handen. Dat is een fijn gevoel. 

Wil je meer weten over het Energie Management System van Ommnia? Neem dan contact op voor een verhelderend gesprek.

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

NIS2 KOMT ERAAN. OMMNIA SYSTEMS HELPT.

We maken ons op voor NIS2. Eind 2024 wordt nieuwe Europese wetgeving verwacht voor de beveiliging van netwerk- en informatiesystemen. Deze wetgeving, bekend als de NIS2-richtlijn, is bedoeld om de cyberbeveiliging binnen de EU te versterken.

HET OVERBELASTE ELEKTRICITEITSNETWERK: OMMNIA SYSTEMS BIEDT OPLOSSINGEN

In Nederland worden steeds meer bedrijven geconfronteerd met een overbelast elektriciteitsnetwerk. Vorige week meldde het landelijke nieuws dat het elektriciteitsnetwerk in de provincie Zeeland zijn maximale capaciteit heeft bereikt,