HOE BEGIN JE MET VERDUURZAMEN VAN JE PAND?

Verduurzamen, wat letterlijk betekent, dat je iets duurzaam gaat maken en wat weinig belastend is voor het milieu. Waar het jaren geleden nog een begrip was wat met geitenwollensokken werd geassocieerd en waar het voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show was, is het besef bij veel mensen er nu wel. Het is niet meer de vraag of we moeten en willen verduurzamen, maar hoe gaan we verduurzamen en waar moet je beginnen? Die vragen stellen niet alleen particulieren, ook bedrijven. Want iedereen voelt de maatschappelijke plicht en ook behoefte om een positieve bijdrage te leveren aan een goed milieu voor nu en voor de toekomst.

HUIDIGE ACTUALITEIT ONDERSTREEPT NOODZAAK VERDUURZAMING
De actualiteit onderstreept nog eens extra, dat we niet aan verduurzaming ontkomen. Kijk alleen maar naar de huidige gasprijzen. Je hebt besloten dat je je bedrijfspand wilt verduurzamen, maar hoe doe je dat en waar begin je? Het antwoord op de hoe-vraag is in feite simpel; door minder te verbruiken ben je duurzaam bezig. Maar om dit te kunnen realiseren moet je eerst helder en inzichtelijk hebben wat je verbruikt. Op dit onderdeel, hoe kunnen we beginnen met de verduurzaming van ons bedrijfspand, krijgen wij veel vragen binnen via de telefoon en mail.

INZICHT IS DE BASIS
Het antwoord op de vraag hoe je kunt verduurzamen, is vermindering van het verbruik. Maar waar moet je beginnen? Hier is specifieke kennis voor nodig. Inzicht hebben en houden is de basis, je startpunt. Maar dit gaat veel verder dan alleen je jaarrekening bekijken. Wat is bijvoorbeeld je verbruik per m2? Op basis hiervan geven wij je advies welke maatregelen je kunt treffen en wat daarvan het effect is. Ommnia heeft hiervoor een dashboard ontwikkeld, waarin alles zichtbaar is. Op basis van deze gegevens kunnen we verder optimaliseren en concreet oplossingen bieden.

Ook is het van belang of je gaat starten met de verduurzaming van bestaande panden of nieuw te bouwen panden. Voor beide gelden andere eisen, maak je andere afwegingen en zijn andere denkwijzen van toepassing. Wat staat er nu en wat zijn de tips om te verduurzamen en welke maatregelen zijn nodig? In een bestaand pand kun je niet zomaar alles slopen en vervangen door nieuwe producten, tenzij de staat echt slecht is, maar deze optie ligt niet voor de hand. Dan kies je voor een upgrade aan je pand. In geval van nieuwbouw is het makkelijker om vooraf te bepalen welke maatregelen en producten nodig zijn voor verduurzaming; die worden meegenomen tijdens de bouw.

BESTAANDE PANDEN VERZDUURZAMEN
Onze kracht ligt vooral in het verduurzamen van bestaande systemen. We inventariseren het pand en reiken je de juiste tools aan, die je helpen. Dit vraagt specifieke kennis en ook ervaring; uitdagingen die we graag aangaan en die goed bij ons passen. Ons werk bestaat uit de afwisselende mix van werken met bestaande panden en nieuw te bouwen panden. In een volgend blog geven we je vijf tips voor verduurzaming bestaande bouw en verduurzaming nieuwbouw.

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.