Altijd het beste advies
Datagedreven voorspellingen
Super slim energie besparen

Het Ommnia platform

Inzicht in het verbruik van al jouw gebouwen en machines met ons energiemanagementsysteem.

Gegevens komen binnen en worden verwerkt in ons Ommnia-platform.

Creëer je eigen Smart Connected Building

Met het Ommnia Platform creëer je een Smart Connected Building, waarbij gebouw(en) en (productie-)installaties goed en tegelijk zuinig presteren voor het doel waarvoor ze ontworpen zijn. Het gaat hierbij om alle denkbare bedrijfs- en kantoorgebouwen en ook woningen, mits geclusterd in bijvoorbeeld een smart city of smart hub.

Gebouwen zijn er om in te wonen en werken. Voor het waarborgen van een comfortabele werkplek én productiecapaciteit, is energie nodig. Maar wat als je naast het borgen van comfort en productie tegelijkertijd wilt besparen op energieverbruik? Het Ommnia Platform is een door onszelf ontwikkeld merkonafhankelijk energiemanagementsysteem (EMS), een combinatie van beproefde hard- en software die je – zelflerend – helpt meerdere doelen op hetzelfde moment te realiseren. Een systeem, gericht op duurzaamheid en besparing, dat zichzelf uiteindelijk terugbetaalt. Altijd.

Energie en Prestatie

Binnen de categorie bedrijfsgebouwen zijn er twee pijlers waar Ommnia Systems zich op richt: Energie en Prestatie. Een comfortabel binnenklimaat of de meest efficiënte productie tegen zo laag mogelijke energiekosten? Het lijken tegenstrijdigheden, maar het Ommnia Platform maakt het mogelijk. En dat in het licht van de naderende GACS-verplichting. Die maakt de noodzaak om slimmer met energie om te gaan urgenter dan ooit.

1. Energie in gebouwen

Energie in gebouwen omvat het verbruik en beheer van alle energie die nodig is om een gebouw te verwarmen, koelen, verlichten en apparatuur en installaties te voeden. Energie die gebonden is aan processen en prestaties van een bedrijfspand. Dit betreft elektriciteit, gas, water, maar ook andere brandstoffen of warmte(netten). Ofwel: het energieverbruik dat cruciaal is voor bedrijven, uitgedrukt in kosten of CO₂-emissies.

Drie componenten: opwek, opslag en verbruik

Bij (proces)energie binnen een bedrijfspand onderscheiden wij drie componenten:

  • Opwek: genereren van energie, door bijvoorbeeld zonnepanelen, e-boilers of WKK.
  • Opslag: opslaan van energie, zowel elektrisch als warmte en koude.
  • Verbruik: de hoeveelheid energie die verbruikt wordt.

Energie in gebouwen en processen: belangrijke aspecten

  • Verwarming en koeling: het handhaven van een comfortabele binnentemperatuur is essentieel voor het welzijn van bewoners en gebruikers.
  • Ventilatie: het toevoeren van verse buitenlucht en afvoeren van vuile lucht zorgt voor betere luchtkwaliteit (CO₂, %RV, fijnstof).
  • Opslag van energie in bijvoorbeeld batterijen en buffervaten (warmte/koude).
  • Efficiëntie van installaties van opwekkers, transport en verbruikers.
  • Efficiëntie van prestatie en comfort, maar ook productieprocessen. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten. Zo is het bijvoorbeeld bij het opschalen van productie doorgaans onvermijdelijk dat je méér energie verbruikt. Doe dit efficiënt en werk hiermee netcongestie niet in de hand.

Analyse en beheer

Een goed beheer van energie vereist inzicht in zowel historische data als live-gegevens. Vergelijk deze informatiestromen om trends en verbeterpunten te signaleren. Dit helpt bij het identificeren van energielekken en het optimaliseren van het verbruik. Een afwijking in bijvoorbeeld temperatuur of energieverbruik hoeft niet altijd direct om een opvolgingsactie te vragen, maar als er een patroon of een cyclus in zit, dan heeft dat mogelijk een onderliggende oorzaak in het gebouw en/of de installatie.

Een écht slim gebouw dankzij het Ommnia Platform

Ons Ommnia Platform richt zich hierbij op analyseren van de componenten Opwek, Opslag en Verbruik en het aansturen hiervan. Dit energiemanagementsysteem verzamelt zoveel mogelijk data en geeft daar een betekenis aan. Door het zelflerend vermogen worden meldingen bovendien steeds ‘waardevoller’ en het systeem zó slim, dat we echt van een Smart Connected Building mogen spreken. Daarmee los je mogelijk (je eigen) netcongestie op, sluit je betere energiecontracten af, en bespaar je tijd en dus geld dankzij accurate meldingen.

Ommnia Platform: spil in duurzaamheid

Het gebruik van energie-efficiënte technologieën en hernieuwbare energiebronnen is cruciaal om de milieu-impact te verminderen en in te spelen op (energie-)ontwikkelingen. Met het Ommnia Platform als spil kan ook jouw bedrijf energieverbruik efficiënter beheren, kosten besparen en tegelijkertijd bijdragen aan een duurzame toekomst.

2. Prestatie in gebouwen

De prestatie van een gebouw wordt bepaald door hoe goed het voldoet aan de verwachtingen en behoeften van de gebruikers. Dit omvat comfort, veiligheid, duurzaamheid en energie-efficiëntie.

  • Comfort: een aangenaam binnenklimaat met de juiste temperatuur, relatieve vochtigheid, frisse lucht, minimale geluidsoverlast en optimale verlichting.
  • Veiligheid: garandeert een veilig gebouw dat beschermt tegen risico’s zoals brand en overstromingen, maar ook cyberaanvallen.
  • Duurzaamheid: richt zich op het minimaliseren van de milieu-impact door het gebruik van duurzame materialen en energie-efficiënte systemen.
  • Operationele efficiëntie: beheer en onderhoud van het gebouw zijn zo goed mogelijk gestroomlijnd om kosten te beperken en de levensduur te verlengen.

Deze aspecten zijn cruciaal bij het ontwerpen, bouwen en beheren van moderne gebouwen. Energie-efficiëntie en goede prestaties dragen bij aan een duurzame en comfortabele leef- en werkomgeving.

Voordelen

Dit levert de volgende voordelen op:

  • Ontwerp en bouw:
    • Innovatie: moderne gebouwen moeten worden ontworpen met oog voor energie-efficiëntie en prestaties.
    • Kwaliteit: hoogwaardige materialen en technologieën zijn essentieel.
  • Flexibiliteit:
    • Aanpasvermogen op de toekomst.
    • Automatisch bijsturen met de nieuwste technologieën.
  • Beheer:
    • Kostenbesparing: efficiënt beheer verlaagt de operationele kosten.
    • Levensduur: goed onderhoud verlengt de levensduur van het gebouw.

Focusgebieden

Ommnia Systems richt zich op:

  • Bedrijfspanden met Grootverbruik Aansluiting (>3x80A):
    • Hoge energiebehoefte: gebouwen die veel energie verbruiken.
    • Optimalisatie: kansen voor significante energiebesparingen.
  • Panden tegen Capaciteitsbeperking van het energiecontract (3x80A):
    • Energiebehoefte: gebouwen die meer energie nodig hebben dan hun huidige capaciteit.
    • Oplossingen: mogelijkheden voor upgrades en energie-efficiënte verbeteringen.

Conclusie: Energie en Prestatie zijn cruciaal

Een conclusie: zowel Energie als Prestatie zijn cruciaal voor het ontwerp, de bouw en het beheer van moderne gebouwen. Er is alsmaar groeiende aandacht voor energie-efficiëntie en goede prestaties, want ze zijn cruciaal voor een duurzame en comfortabele leef- en werkomgeving. Door te investeren in deze aspecten kan ook jouw bedrijf kosten besparen, milieu-impact verminderen en tegelijkertijd de tevredenheid van gebruikers verhogen. Dit maakt jouw onderneming niet alleen efficiënter, maar ook aantrekkelijker voor klanten en investeerders.

3. Ommnia Platform, energiemanagement is de sleutel

Energiemanagement is de sleutel in het beheer van gebouwen en bedrijfsprocessen. Het betekent het optimaliseren van energieverbruik, het verminderen van kosten en het bijdragen aan duurzaamheid. Het Ommnia Platform realiseert dit voor jouw onderneming. Enkele belangrijke implicaties voor energiemanagement:

Kostenbesparing:
Door energieverbruik efficiënt te beheren, kunnen bedrijven aanzienlijke besparingen realiseren op hun energierekeningen. Dit kan worden bereikt door het identificeren en elimineren van energielekken en het implementeren van energie-efficiënte technologieën.

Duurzaamheid:
Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en energie-efficiënte apparatuur vermindert de milieu-impact. Dit helpt bedrijven om de CO₂-footprint te verlagen en zodoende bij te dragen aan een groenere en schonere toekomst.

Verbeterde efficiëntie:
Live-monitoring en analyse van energieverbruik helpen bij het identificeren van inefficiënties. Zo kunnen bedrijven snel ingrijpen en hun energieverbruik optimaliseren.

Comfort en productiviteit:
Een goed beheerd energiebeleid zorgt voor een comfortabele binnenomgeving, wat leidt tot hogere productiviteit en tevredenheid van medewerkers en bewoners.

Innovatie:
Investeren in moderne energiemanagementsystemen en technologieën kan bedrijven helpen om voorop te lopen in hun sector en innovatieve oplossingen te ontwikkelen.

Risicomanagement:
Door energieverbruik nauwlettend te monitoren, kunnen bedrijven beter voorbereid zijn op storingen en onderbrekingen of deze zelfs voorkomen. Dit helpt bij het minimaliseren van risico’s en het waarborgen van de continuïteit van bedrijfsprocessen.

Veiligheid:
Beheer op afstand en energiebeheer vereisen veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling, met sterke beveiliging, regelmatige updates, monitoring, redundante systemen, risicobeheer, integratie, opleiding en een goed incidentplan.

Concurrentievoordeel:
Bedrijven die effectief energie beheren, kunnen zich onderscheiden van concurrenten door hun duurzame en kostenefficiënte operaties. Dit kan leiden tot een betere reputatie en aantrekkelijkheid voor klanten en investeerders.

Regelgeving en compliance:
Veel landen en regio’s hebben strikte energie- en milieuregulaties. Een goed energiemanagementbeleid helpt bedrijven om te voldoen aan deze regelgeving en boetes te voorkomen.

Conclusie: wie weet wáár iets fout gaat, kan het oplossen

‘Er gaat iets fout in mijn proces, hoe kan ik het oplossen? Moet ik aan mijn installatie sleutelen? Moet ik iets blokkeren? Meer zonnepanelen leggen? Batterij(en) plaatsen?’ Herken je deze vragen? Energiemanagement is meer dan alleen het verminderen van energieverbruik. Het is een strategische benadering die bedrijven helpt om kosten te besparen, duurzaamheid te bevorderen, efficiëntie te verbeteren en risico’s te beheersen.

Denk aan onderhoudsintervallen, energiecontracten, zelf energie opwekken; wie daar meer grip op wil, dient energiemanagement te centraliseren én te automatiseren. Dat gebeurt in ons Ommnia Platform, een systeem dat voor jouw onderneming denkt en met antwoorden komt. Want meten is weten. En als je eenmaal weet wáár iets fout gaat, kun je het oplossen. Door te investeren in energiemanagement, kan jouw bedrijf een concurrentievoordeel behalen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Ook gebruik maken van ons platform?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

"*" geeft vereiste velden aan