Het nieuwe jaar staat op de stoep en daarom moeten steeds meer bedrijven zich gaan buigen over de duurzaamheidsrapportage van de CSRD. Maar wat betekent dit, voor welke bedrijven is het van belang en hoe bereid je je voor? In deze blog leggen we dit allemaal haarfijn voor je uit.
Met de komst van de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is het vanaf 2024 voor veel grote organisaties verplicht om hun impact op het milieu en daarmee op de wereld inzichtelijk te maken. Hoewel de regeling pas vanaf 2024 van kracht is, zal er in de komende jaren veel veranderen voor verschillende soorten bedrijven en hoe zij hiermee omgaan. Vooral ook omdat de CSRD niet alleen gaat over de eigen bedrijfsvoering, maar de gehele keten van toeleveranciers.
De CSRD-wetgeving: wat is het?
In 2024 werd de CSRD in het leven geroepen om grote bedrijven in kaart te laten brengen wat hun impact op de wereld is. Deze richtlijn geldt in 2025 alleen voor grote bedrijven, maar heeft ook al indirect impact op kleine- en mkb-bedrijven. Grote bedrijven moeten in hun verslag namelijk duidelijk maken hoe hun hele keten presteert op het gebied van duurzaamheid. Omdat kleinere bedrijven vaak onderdeel van die keten uitmaken als bijvoorbeeld leverancier, worden zij ook gevraagd om informatie voor de duurzaamheidsrapportage aan te leveren.
Wanneer moet ik voldoen aan de CSRD-regels?
Vanaf 1 januari 2024 worden alleen grote bedrijven verplicht om aan de CSRD-eisen te voldoen. Maar wanneer wordt een onderneming gezien als groot bedrijf? Volgens de wet is een bedrijf groot als het voldoet aan minstens twee van deze drie voorwaarden:
- Het bedrijf heeft meer dan 250 werknemers
- Het bedrijf draait meer dan 50 miljoen euro omzet per jaar
- Het bedrijf heeft meer dan 25 miljoen euro op de balans
Vanaf 1 januari 2026 worden beursgenoteerde mkb-bedrijven ook verplicht om aan de CSRD richtlijnen te voldoen. Wij raden daarom aan om je als mkb’er of klein bedrijf alvast goed voor te bereiden op deze aankomende wijziging.
Ommnia Systems helpt je op tijd te verduurzamen
Hoewel dit nog ver weg klinkt, is het belangrijk om je goed en op tijd voor te bereiden. Daar helpen wij je graag bij! Om efficiënt te verduurzamen en zo te kunnen voldoen aan de CSRD-wetgeving, is inzicht in je energieverbruik erg belangrijk. De data die onze Energiemanager verzamelt, is enerzijds perfect om verbeterpunten te ontdekken, maar kan ook gebruikt worden als basis voor duurzaamheidsrapportage conform de CSRD.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Je bent slechts een paar klikken verwijderd van een persoonlijke afspraak met een van onze experts. Neem nu contact op en voorkom zorgen over de aankomende veranderingen. Ommnia Systems adviseert je namelijk graag omtrent de CSRD duurzaamheidsrapportage!