CHECKLIST: BEN JIJ ENERGIEBESPAREND BEZIG IN JE PAND?

Ik rij wel eens over een industrieterrein en dan staan er nog zoveel lampen aan. Oh, dan krijg ik jeuk! We moesten eens weten hoeveel energie we kunnen besparen. Daarnaast natuurlijk ook ontzettend veel geld. Die energiebesparing gaat er uiteindelijk voor zorgen dat we onze wereld niet verpesten.

We hebben vast ergens in het nieuws meegekregen, dat met een paar graden opwarming van de aarde, die niet meer zo is zoals we die nu kennen. Dan is energiebesparing niet alleen fijn voor je kleine omgeving en je eigen financiële rekening, maar meer dan noodzakelijk voor ons allemaal.

GEZUCHT NIET MEER NODIG!
Sommige mensen kan ik nu bijna horen zuchten. Snap ik hoor! Want waar begin je dan en is het niet een druppel op de welbekende gloeiende plaat? Terwijl er zoveel logische en eenvoudige zaken zijn die nu direct al energiebesparend kunnen zijn. Daarom heb ik een kleine checklist gemaakt die je op weg helpt:

  1. Stel je verlichting af op aanwezigheid. Is het nodig dat lampen in jouw gebouw overdag aan staan? En is het nodig dat er ’s nachts verlichting aan is in jouw pand?
  2. Koop slimme armaturen. Wellicht kun je led-armaturen aanschaffen. Die kun je dimmen en dus afstemmen op de hoeveelheid zonlicht wat er jouw pand binnenkomt.
  3. Wees bewust van je omgang met verwarming, koeling en ventilatie. Staat je koeling het hele weekend aan? Of draait de verwarming op volle toeren terwijl de bezettingsgraad van je pand nihil is? En hoe is het gesteld met je ventilatie? Hoe zet jij je klimaatsysteem in, zodat je ook werkelijk energie bespaart?
  4. Veel voorkomende fout wat betreft klimaatsysteem is dat de koeling tegelijkertijd aan staat met de verwarming. Simpel om te checken, eenvoudig energie besparen!
  5. Ventileer je niet teveel? Hoeveel personen zitten in een ruimte? Wellicht kun je de ventilatie aanpassen aan het gebruik?
  6. Tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn er vaak weinig tot geen mensen aanwezig in panden. Check of alle vakantiedagen goed staan ingesteld.
  7. Ramen open zetten? Waarom zetten mensen ramen open? Vaak omdat men het benauwd heeft. Wellicht werkt het ventilatiesysteem niet optimaal.
  8. Terreinverlichting is vaak gestuurd op de klok, terwijl het energiebesparender is dat dit aangestuurd wordt op licht en donker worden van de omgeving.
  9. Ontdek hoeveel warmte je binnen kunt houden wanneer grote roldeuren te pas en te onpas opengaan. Met een radarsensor voorkom je dit. De roldeuren gaan enkel open wanneer dit echt nodig is; bijvoorbeeld alleen bij een heftruck en niet bij personen of vrachtauto’s.
  10. Controleer je energierekening bijvoorbeeld op sluipverbruik.

Kun je wel een stok achter de deur gebruiken om energiebesparend bezig te blijven? Bel of mail gerust.

Groeten Mark

DEEL DIT BERICHT

RECENTE BLOGS

WETTEN EN REGELGEVING WAARAAN MOET EEN BEDRIJFSPAND 2026 VOLDOEN VOLGENS EPBD III?

In een tijdperk van toenemende energiekosten en milieubewustzijn is het essentieel om te begrijpen hoe regelgeving en technologie ons kunnen helpen efficiënter om te gaan met energie in gebouwen. Hier beantwoorden we zes belangrijke vragen die momenteel spelen op het gebied van wetten en regelgeving.

UITDAGINGEN IN DE ENERGIETRANSITIE – DEEL 1

In een snel veranderende markt, waarbij vele nieuwe oplossingen worden opgestart en geïnitieerd, is het lastig om de juiste antwoorden de vinden. In deze blog richten wij ons op een 6-tal vragen die momenteel sterk leven bij MKB en MKB+ bedrijven.